Siirry pääsisältöön

Raakaleipurin parhaat kakut


Ensikosketukseni raakakakkuihin ja herkkuihin taisi olla äidin tekemä marja-kookoskakku, 
Jaakko Halmetojan reseptillä. Makuihin piti tottua, vaikka kookoksesta olenkin aina pitänyt. Lopulta innostukseni raakaherkkuihin kasvoi ja sitä enemmän olen ahminut niitä - mutta lähinnä vain reseptien muodossa. Olen sen verran nuuka rahankäyttäjä, että pääni meinaa mennä pyörälle kaikista raakaleivonnassa käytettävistä raaka-aineista, ja ennen kaikkea niiden määristä ja hinnoista.
Monessa reseptissä pähkinöitä saattaa olla jopa puoli litraa, ja harvemmin käytetään niitä halvimpia lajikkeita kuten maapähkinöitä. Toki reseptien hyvä ominaisuus on niiden mukautuvaisuus, monen raaka-aineen voi korvata jollakin toisella ja rakentaa siten omanlaisensa ohje, niin makumieltymyksiin kuin kukkarollekin sopivaksi.

Monessa ohjeessa käytetään myös kaakaovoita tai -massaa, ja minusta nekin ovat todella kalliita raaka-aineita, mutta onneksi nekin voi paikoitellen korvata esimerkiksi tuorepuristetulla kookosöljyllä. Ainakin itse olen tehnyt raakasuklaatakin pelkästään kookosöljyn, raakakaakaon, hunajan ja taateleiden avulla.

Ja vielä yksi asia mikä minua hämmentää raakakakuissa: Miksi kakun nimi on juustokakku kun ohjeessa ei kuitenkaan tuorejuustoa edes ole.

Kirjan on kirjoittanut nuori, raakaleivontaan hurahtanut, nainen, Maria Lönnqvist.
Raakaleivonta vei hänet mennessään, ja hänen unelmansa tehdä raakakakkuja työkseen heräsi eloon. Nykyisin hän pyörittää omaa kahvilaa ja siinä sivussa järjestää raakaruokakursseja.

Kirjassa kerrotaan raakaleivonnassa käytettävistä raaka-aineista, joista isossa roolissa ovat erilaiset pähkinät, taatelit, kookos eri muodoissaan ja hunaja. Raakaleivonnassa siis korvataan totutut perusraaka-aineet kuten munat, jauhot ja sokeri luonnosta saatavilla raaka-aineilla, kuten marjoilla, juurilla, pähkinöillä ja hedelmillä.
Kinuskin makua saadaan aikaan lucumajauheella ja mulperinmarjoilla. Kallio-imarre eli mesijuuri antaa lakritsan makua ja irlanninsammal toimii hyydykkeenä.
Raakaleivonnassa luodaan alusta alkaen ja raaka-ainetta arvostetaan sellaisenaan.

Kirjassa on reilu 30 ohjetta: kakkuja, piiraita ja pientä makeaa kuten pullia, pikkuleipiä, leivoksia ja jäätelöä. Ohjeet ovat selkeät ja jokaisesta leivonnaisesta on vedet kielelle herauttava kuva.

Raakaleipurin parhaat kakut -kirja on herkullinen ja houkutteleva. Se sisältää runsaasti erilaisia reseptejä ja tutustuttaa lukijan raakaleivonnassa käytettäviin raaka-aineisiin. Reseptit on helppo toteuttaa tehokkaalla blenderillä, eikä uunia näissä ohjeissa juurikaan tarvita. Raakaleivonnssa maut ja hyvät raaka-aineet ovat pääosassa, ja siispä näitä nauttiessa sielu lepää, keho voi hyvin ja luonto kiittää.

Raakaleipurin parhaat kakut - Maria Lönnqvist
Nemo 

Teksti tehty arvostelukappaleen pohjalta.

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iloisiin tappamisiin & Ihan v*tun onnellinen

Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia on humoristinen ja viihdyttävä teos, joka kokoaa yhteen suomalaisia työelämän kommelluksia ja mokia. Kirja tarjoaa lukijalle mahdollisuuden nauraa arjen kömmähdyksille ja muistuttaa, että virheistä voi oppia – ja niille voi myös nauraa. Teoksen vahvuus on sen kepeä ote, joka tekee lukukokemuksesta miellyttävän. Tarinat vaihtelevat bisnesmaailman sattumuksista hoitoalan kommelluksiin, ja mukana on myös uskomattomia ja riemastuttavia anekdootteja päiväkodeista ja kaupan kassalta. Kirja sopii erityisesti niille, jotka kaipaavat nauruterapiaa ja haluavat keventää työelämän paineita. Maiju Markkanen & Tero Tiittanen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia Into 2025 Monica Sweeneyn Ihan v*tun onnellinen on humoristinen ja suorasukainen tehtäväkirja , joka yhdistää mindfulnessin ja itsetutkiskelun ronskiin huumoriin. Kirja tarjoaa tehtäviä, joiden avulla lukija voi päästää irti negatiivisuudesta ja keskit...

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu...

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää...