Siirry pääsisältöön

Raakaleipurin parhaat kakut


Ensikosketukseni raakakakkuihin ja herkkuihin taisi olla äidin tekemä marja-kookoskakku, 
Jaakko Halmetojan reseptillä. Makuihin piti tottua, vaikka kookoksesta olenkin aina pitänyt. Lopulta innostukseni raakaherkkuihin kasvoi ja sitä enemmän olen ahminut niitä - mutta lähinnä vain reseptien muodossa. Olen sen verran nuuka rahankäyttäjä, että pääni meinaa mennä pyörälle kaikista raakaleivonnassa käytettävistä raaka-aineista, ja ennen kaikkea niiden määristä ja hinnoista.
Monessa reseptissä pähkinöitä saattaa olla jopa puoli litraa, ja harvemmin käytetään niitä halvimpia lajikkeita kuten maapähkinöitä. Toki reseptien hyvä ominaisuus on niiden mukautuvaisuus, monen raaka-aineen voi korvata jollakin toisella ja rakentaa siten omanlaisensa ohje, niin makumieltymyksiin kuin kukkarollekin sopivaksi.

Monessa ohjeessa käytetään myös kaakaovoita tai -massaa, ja minusta nekin ovat todella kalliita raaka-aineita, mutta onneksi nekin voi paikoitellen korvata esimerkiksi tuorepuristetulla kookosöljyllä. Ainakin itse olen tehnyt raakasuklaatakin pelkästään kookosöljyn, raakakaakaon, hunajan ja taateleiden avulla.

Ja vielä yksi asia mikä minua hämmentää raakakakuissa: Miksi kakun nimi on juustokakku kun ohjeessa ei kuitenkaan tuorejuustoa edes ole.

Kirjan on kirjoittanut nuori, raakaleivontaan hurahtanut, nainen, Maria Lönnqvist.
Raakaleivonta vei hänet mennessään, ja hänen unelmansa tehdä raakakakkuja työkseen heräsi eloon. Nykyisin hän pyörittää omaa kahvilaa ja siinä sivussa järjestää raakaruokakursseja.

Kirjassa kerrotaan raakaleivonnassa käytettävistä raaka-aineista, joista isossa roolissa ovat erilaiset pähkinät, taatelit, kookos eri muodoissaan ja hunaja. Raakaleivonnassa siis korvataan totutut perusraaka-aineet kuten munat, jauhot ja sokeri luonnosta saatavilla raaka-aineilla, kuten marjoilla, juurilla, pähkinöillä ja hedelmillä.
Kinuskin makua saadaan aikaan lucumajauheella ja mulperinmarjoilla. Kallio-imarre eli mesijuuri antaa lakritsan makua ja irlanninsammal toimii hyydykkeenä.
Raakaleivonnassa luodaan alusta alkaen ja raaka-ainetta arvostetaan sellaisenaan.

Kirjassa on reilu 30 ohjetta: kakkuja, piiraita ja pientä makeaa kuten pullia, pikkuleipiä, leivoksia ja jäätelöä. Ohjeet ovat selkeät ja jokaisesta leivonnaisesta on vedet kielelle herauttava kuva.

Raakaleipurin parhaat kakut -kirja on herkullinen ja houkutteleva. Se sisältää runsaasti erilaisia reseptejä ja tutustuttaa lukijan raakaleivonnassa käytettäviin raaka-aineisiin. Reseptit on helppo toteuttaa tehokkaalla blenderillä, eikä uunia näissä ohjeissa juurikaan tarvita. Raakaleivonnssa maut ja hyvät raaka-aineet ovat pääosassa, ja siispä näitä nauttiessa sielu lepää, keho voi hyvin ja luonto kiittää.

Raakaleipurin parhaat kakut - Maria Lönnqvist
Nemo 

Teksti tehty arvostelukappaleen pohjalta.

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…