Siirry pääsisältöön

Kaunista risuistaMahtaako ihmiset tietää miten ihania juttuja risuista voi tehdä? 
Nyt on pakko mainostaa Tarja Heikkilän iki-ihanaa kirjaa Kaunista koivurisuista! 

Itse olen tehnyt jo vuosia kransseja itselle ja läheisilleni koivunrisuista. Rakastan eritoten riippakoivun pitkiä oksia ja mitä enemmän on urpuja sen parempi. Olen myös ollut tietoinen siitä mihin kaikkeen koivu taipuu, mutta yleensä se on jäänyt vain ajatuksen tasolle, toteutusta vaille. Mutta nyt inspiraatio ja innostus heräsivät jälleen! Kirja on ihana isolla I:llä, oi että, ihan henkeäsalpaavan kauniita juttuja, ja niin minun tyylisiäni. Rakastan koukeroita ja köynnöksiä, ja niitähän tässä kirjassa piisaa.

Visuaaliselta ilmeeltään kirja on selkeä, kuvat ovat ainakin minun mielestäni selkeitä ja laadukkaita. Ja kuvia on todella paljon, mikä on aina plussaa. Töistä on siis sekä kuvallisia että sanallisia ohjeita.

Kirjassa käydään läpi risutyöskentelyn perusteet risujen keruusta, varastoinnista ja esikäsittelystä. Lisäksi kerrotaan työvälineistä ja miten rautalankaa käytetään, unohtamatta hyödyllistä tietoa hyvästä työasennosta ja siitä miten risutöitä säilytetään ja huolletaan.

Ideoita kirjasta saa riittämiin, ja omasta kokemuksestani voin sanoa, että risujen kanssa työskentely on terapeuttista sekä melko helppoa. Jos olet ihan vasta-alkaja, niin aloita helpommista töistä, tunnustele miltä risut materiaalina tuntuu ja samalla saat harjoitusta rautalangan kanssa työskentelystä.

Ohjeissa näkyy siis paljon kiemuroita, sydämiä ja väkkäröitä. 
Sivun 78. ”Sano se risuin”-työ on aivan ihana! Enpä ole aiemmin ajatellut, että risuista voisi tehdä myös sanoja tai kirjaimia. Ja miten kauniilta työ valmiina näyttääkään. Todella valloittava! Tämä vaatii kyllä jo hieman harjoittelua, että saa kirjaimet näyttämään siltä miltä pitää, mutta eiköhän siitäkin harjoittelulla selviä.

Risuista voi tehdä myös kolmiulotteisia töitä kuten amppeleita ja kulhoja.

Risutyöt sopivat talveen ja jouluun, eli nyt olisi otollisin aika lukaista läpi tämä kirja ja mennä luontoon haalimaan oksia. 
Itse keräilen risut ”paljaaseen” aikaan, eli silloin kun lehdet eivät ole vielä puhjenneet tai syksyllä kun lehdet ovat tippuneet. Kylmään aikaan oksia tietysti täytyy hieman lämmitellä, 
jotta eivät katkeile ja murru. 
Oksiahan ei saa puista ilman maanomistajan lupaa kerätä, ja itse yleensä yritänkin silmäillä ja etsiä maahan tippuneita oksia tai sitten jos jossakin on puita kaadettu niin haen materiaalit sieltä. 
Myös tuulenpesät on hauska materiaali jo sellaisenaankin!

Joulua ja talvea ajatellen voisi tehdä ainakin jäälyhdyn, risutulppaaneja, risutähden, pukin ja tonttumaan tonttujen ja mökin kera. Kranssi on aina helppo ja hyvä tunnelman tuoja, ja se on kiva vaikka lahjaksikin. 

Lisätietoa kirjailijasta ja risuista löytyy täältä.

Teksti luotu arvostelukappaleen pohjalta.

Terveisin,
Suvikukka2014


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…