Siirry pääsisältöön

Opi matematiikkaaRakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 

Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaan 23 peruskäsitettä. Näiden peruskäsitteiden avulla oppilas oppii ymmärtämään matematiikkaa ulkoa oppimisen sijaan. Peruskäsitteitä ovat mm. muoto, väri, koko, arvo, määrä, paino jne. Kun oppilas oppii ymmärtämään mitä peruskäsitteet ovat, oppii hän myös ymmärtämään matematiikkaa. Kirjan opit saattavat tuntua yhtäkkiseltään vierailta tai oudoilta ja varsinkin niille, jotka osaavat laskea, voivat nämä opit tuntua omituisilta. Tutustuin kirjaan muiden aikuisten kanssa ja osa heistä ihmetteli miksi jokin niin yksinkertainen kuin kertolasku pitää opettaa niin pitkän kaavan kautta, että siinähän vain kerrotaan joku luku jollakin toisella. Noin ajattelee luultavasti melko moni, mutta siinä piilee juuri se totuus, että kun jokin asia on itselleen itsestäänselvä niin on vaikea ymmärtää miksi se ei sitä jollekin toiselle ole. Ja kun itse osaa jonkin asian vaikka unissaan niin on vaikea alkaa opettaa sitä jollekin toiselle, siten että toinen ymmärtää mistä on kyse. Siihen tilanteeseen tämä kirja on suunniteltu, auttamaan ymmärtämään matematiikkaa. Kirja kumoaa ajatuksen, että jollakulla olisi huono matikkapää. Jokainen pystyy oppimaan kunhan opetustapa on oikea. Kirjassa painotetaan paljon sitä, että jos oppilas ei opi niin vika on opettajassa, ei oppilaassa. Opetus vaatii siis pitkäjänteisyyttä molemmilta osapuolilta. 

Se miksi tahdoin tutustua tähän kirjaan on se, että haluan että minulla on keinoja auttaa omia lapsiani jos heillä tulee ongelmia matematiikan suhteen. Halusin myös ihan mielenkiinnosta tutustua tähän teokseen, myös siltä kantilta jos joskus toimin koulunkäynninohjaajana ja tarvitsen työkaluja matematiikan opettamiseen. Koulussa kun luokkakoot on isoja on lähes mahdotonta, että yksi aikuinen pystyisi opettamaan jokaista lasta henkilökohtaisesti. Luokassa asiat opitaan tietyssä tahdissa ja jos joku tippuu kyydistä niin sitä ei aina nähdä ajoissa. Tämä kirja on mahtava apu niin opettajille kuin vanhemmille. Kun vanhemmille annetaan työkaluja auttaa lapsiaan kotona, helpottaa se samalla myös opettajan työmäärää. 

Lisäksi on todella mielenkiintoista tutustua uusiin laskutapoihin, esimerkiksi jakokulma on jälleen muuttanut muotoaan ja muistuttaa nyt sitä samaa tapaa mitä lastemme isovanhemmat ovat käyttäneet. Omaan silmään tuo oikealle avautuva malli tuntuu oudolta, mutta varmasti senkin oppii kunhan siihen tutustuu. On helpottavaa, että on jokin apuväline mihin voi itsekin turvautua, paitsi jos jakokulma muuttuu taas muutaman vuoden päästä erilaiseksi. 

Kirja on jaettu kahteen osaan: ratkaisuun ja opettamiseen.
Osa 2. eli opettaminen koostuu luvuista 0-9. Luvussa 0 tutustutaan peruskäsitteiden opettamiseen ja opitaan käyttämään käsiteopetuksen nelivaiheista menetelmää. Luvussa 1. opitaan luvut, laskeminen ja lukutaju. Lopuissa luvuissa opitaan mm. paikkajärjestelmä, peruslaskutoimitukset, murtoluvut, prosenttilaskut, mitat ja kellonajat, geometria, algebra, ja lisäksi tutustutaan oppimisen prosessiin ja mahdollisiin oppimisvaikeuksien aiheuttajiin, sekä sanojen merkityksiin. 

Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa jokaiselle, joka tarvitsee apua matematiikan oppimisessa tai opettamisessa. Kirjan opeilla oppivat lasten lisäksi myös aikuiset.

Lukunäyte kirjasta tästä *linkistä!


23-metodilla menestykseen
ANNE LENE JOHNSEN & ELIN NATÅS
Bazarkustannus 2018
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…