Siirry pääsisältöön

Arvoitukselliset aivotElämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta on arvostetun brittiläisen aivokirurgi Henry Marshin muistelmateos hänen uransa mielenkiintoisista ja monipuolisista leikkauksista. Työssään Henry Marsh on päässyt seuraamaan läheltä hyvinkin vaikeita tapauksia, joiden onnistumisprosenttia ei voi sanoa etukäteen. Hän voi vain kertoa potilaalle, että on mahdollisuuksia onnistua mutta mitään takeita siihen ei ole. Hänen leikkauspöydälle ovat joutuneet niin pienet lapset kuin jo ikääntyneet ihmiset, joita ei vielä muutamia vuosia sitten olisi edes leikattu korkean iän vuoksi. Henry Marsh haluaa kuitenkin antaa jokaiselle saman mahdollisuuden.

Henry Marsh kertoo kirjassaan yli kaksikymmentä erilaista tapausta - yhteistä niille kaikille on se, että ne liittyvät aivoihin. Hän kertoo hyvin suoraan millaisia tunteita leikkaukset hänessä aiheuttavat. Koskaan ei tiedä miten toimenpiteet onnistuvat, toipuuko potilas vai menehtyykö leikkauspöydälle. Tapauksia kuvaillessaan Marsh tuo monesti esille sen, että yksikin väärä viilto, oli se sitten liian pitkä tai väärässä paikassa saattaa aiheuttaa katastrofin, jota ei aina pystytä enää korjaamaan. Potilas saattaa halvaantua tai hän vuotaa kuiviin aivan silmien edessä. Aivojen leikkaaminen on tarkkaa ja vaativaa työtä, jossa ei virheitä sallita.

Aneurysman, eli valtimon pullistuman, koilausta Marsh ja useat muut aivokirurgit pitävät taidonnäytteenä. Marsh kirjoittaakin kirjassaan tästä koilauksesta, joka tarkoittaa aneurysman kaulan sulkua pienillä puristimilla eli klipseillä, jotta pullistuma ei pääse kasvamaan. Hän kirjoittaa näin: ”Kirurgi hiipi varovasti syvällä potilaan aivoissa piilottelevaa aneurysmaa kohti. Sitten kliimaksi, kun hän sai aneurysman kiinni, vangitsi sen ja tappoi kiiltävällä, jousitetulla titaaniklipsillä pelastaen siten potilaan hengen.”

Kirja on kirjoitettu erittäin lennokkaasti, huumoria unohtamatta vaikka lähes jokaisella sivulla kuolema on läsnä. Teksti ei ole puuduttavaa lukemista, vaan se on kerrottu niin maanläheisesti kuin vain tämä ala voidaan kertoa. Vaikka kertomusten seassa vilisee paljon vieraita käsitteitä ne pystyy ymmärtämään ilman sanakirjaa.

Kirja on kertomus siitä millaista on leikata työkseen ihmisaivoja – harmaata materiaa, joka on ajatusten, tunteiden ja järjen, koko minuuden syntysija. Se on myös kertomus siitä millaisia kohtalokkaita seuraamuksia voi virheistä koitua. Marsh kertoo kirjassaan kuinka kauniit ihmisen aivot on kun ne on terveet, hän kuvailee niitä laajasti, mutta pienikin sairaus muuttaa kaiken, se tuhoaa aivojen kauneuden.

Marsh kertoo, että aivot tuntuvat yhtä suurelta arvoitukselta kuin tähdet yötaivaalla tai maailmankaikkeus ympärillämme.


Henry Marsh
KUSTANTAMO S&S 2017Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…